Confesiuni de cititor- “Promisiuni pe o frunză de arțar”- Em Sava


“Roman cu accente psihologice și sociale, destin shakespearean, reiterarea mitului Cenușăresei, Romeo și Julieta, tânărul universal care trăiește și iubește la fel, indiferent la vremi și la vremuri…”

Ah, nu! Dați-mi voie, vă rog, să nu scriu despre psihologic și social! Nici despre Cenușăreasa să nu scriu, nici despre universal, nici despre coincidențe, despre Shakespeare (am scris corect?) despre niciun, știu eu, domeniu de cercetare, dați-mi voie să nu scriu. Dați-mi voie să scriu despre suflet! Despre cum să-ți rămână sufletul, așa, plângând după ce citești o carte. Pe cât de fascinantă pe atât de captivantă, pe cât de răscolitoare pe atât de minunată, pe cât de fantastică, emoționantă, incredibilă, pe atât de…Spun prea mult? Nu! Nu, nu mă opriți! Chiar dacă nu-mi găsesc cuvintele, nici chiar dacă găsesc prea multe cuvinte. Am o avalanșă în suflet de gânduri, de cuvinte, de tot. Lacrimile au fost răspunsul emoției. Am citit cartea în lacrimi. Am așteptat-o. Lucrurile s-au legat, întâmplările s-au legat, și am primit-o într-o noapte când pe aeroport îmi așteptam copilul. Mi-a promis că îmi va aduce cartea: “Promisiuni pe o frunză de arțar” de Em Sava.

Scriu târziu în noapte. Și plâng. “Ca o mângâiere, ca o șoaptă”. Plâng iubirea lor cu “nume de vânt“. Plâng pentru Thea. Plâng pentru tot. Opt mii de kilometri despart o iubire: “ capătul de pământ e mult mai departe decât cerul cu stele”. Ingrid și Matei trăiesc o iubire într-un timp în care pâna și iubirea le este dictată de viața politică din comunism. O iubire dictată chiar și de părinți, și de alte legi mizere și întunecoase atunci întâmplate. Da! “Uneori mai târziu e prea târziu. Mult prea târziu”.

“Copiii nu-i crești pentru tine. Îi crești ca să zboare”. Și, Doamne, cât adevăr!

Em, dacă te întâmpli pe aici, vreau să-ti spun că ești fantastică, incredibilă, răscolitoare…(nu mă opri, îmi fug gândurile și cuvintele, dar atât de frumos mi-ai frânt inima și sufletul că vreau mult să te mai citesc, și tot atât de mult știu că nu mă pot lăsa de tine!)

Liverpool, ianuarie 2023

11 gânduri despre „Confesiuni de cititor- “Promisiuni pe o frunză de arțar”- Em Sava”

    1. asa de mult o am in suflet, scumpa mea, incat as fi povestit-o si englezilor la munca. 🤭
      nu stiu daca ai reusit sa o citesti, copil drag, dar poate ai sa o citesti curand. iti raman cateva pagini si stii ca povestea ajunge la final. plangi fara sa vrei. nu stiu cum a facut Em, dar stiu ca Em e magica.
      multumesc, scumpa mea scumpa! ♥️

      Apreciază

  1. Minunata descriere! Am citit si eu o carte rascolitoare zilele astea, din ce imi dau seama cu un subiect asemanator, si chiar mi-am amintit de Ana lui Em Sava. deja stiu ce frumos si cat de bine poate sa transmita Em emotie, asa ca si aceasta carte se afla pe lista mea. Multumesc pentru impresiile la cald!

    Apreciat de 2 persoane

    1. vei iubi fiecare cuvant, fiecare pagina. iti vei dori sa nu se termine, dar in acelasi timp nu te vei opri din citit. vei iubi personajele. citind crezi ca le-ai aflat pe toate, dar nu, surprinzator, mai sunt adevaruri ascunse ce vin de unde nu te-ai asteptat sa vina.
      din inima recomand cartea.
      iti multumesc mult pentru ganduri!
      ♥️

      Apreciat de 3 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.