https://gandurineinfinite.wordpress.com/publicatii-cosmisian/

“cuvintele mele sunt simplitudini nocturne, doar roua le stie rostul.”

“cum va mai este viata?inteleg eu ca aveti diversi pacienti, dar prea multa liniste duce la tacere si durere de maxilare.”

“Domnule…Cosmisian, pot sa va spun: “tu”? m-ati ametit deja!”

articolul nu este o recenzie! nu stiu sa scriu, stiu doar sa citesc!

recunosc ca am inceput lectura cu putina teama. dincolo de paginile de blog aveam sa-l cunosc pe Cosmisian, atat de deschis, dar atat de misterios. deschiderea? o vaga parfumata dantelata iluzie. Cosmisian ramane nepatruns, nedescoperit! misterul? Cosmisian scrie chiar si atunci cand nu scrie! Cosmisian nu este usor de citit. Cosmisian te invaluie si te imbata cu acel vin rosu in care, in loc de struguri dulci, a frant cuvinte. dincolo de povestea tulburatoare a cartii, cuvintele cosmisiene poarta cu gratie un parfum fin si pretios pe care scriitorul il imprastie din abundenta.

autorul creaza patru personaje impresionante. in jurnalul sau tanarul scriitor vorbeste despre o iubire nevindecata, insa Rorette ramane un personaj episodic.

prin complexitatea lor, cele patru personaje traiesc in jurul unei iubiri tulburatoare.

in tanarul scriitor l-am regasit pe insusi Cosmisian. mi-as fi dorit o idila intre frumoasa Mouelle si tanarul scriitor. Mouelle Roucher traieste o drama. iubitul ei, Pierre, se afla intre doua lumi, intre viata si moarte. revenirea neasteptata din coma a lui Pierre renaste iubirea celor doi. iubirea “care nu a apus niciodata”, “iubirea care si-a recapatat Fiorul”.

ce m-a impresionat cel mai mult? faptul ca autorul nu foloseste un vocabular fundamental. autorul transforma inedit orice cuvant de conexiune in metafore… cosmisiene.

va las sa descoperiti misterul cosmisian! va las sa descoperiti misterul lacatului si al cheii. si mai ales, va las sa descoperiti actul iubirii descris si definit de autor.

cu drag!

8 gânduri despre “Mouelle Roucher by Cosmisian

 1. A republicat asta pe Cosmisian's Blog – Gânduri Neinfinite și a comentat:
  Cum este să îţi pregăteşti o cafea bună, să te dai cu parfum preventiv, ca să susţii ideea de primăvara la debutul artistic al surorii ei – toamna, şi să primeşti un link despre cartea scrisă de tine?
  Eu zic ca e foarte special.
  Lecturarea acestei prezentări de carte mi-a adus o emoţie deosebită în piept, una pe care o are orice tată al cărui copil este lăudat. Cu o palmă aşezată pe umărul drept al cărţii, citeam cuvintele atât de sofisticat scrise despre Mouelle Roucher.
  Fotografia este ca o mie de cuvinte, dar mă bucură că această distinsă Sofisticată mi-a scris mia de cuvinte înainte:)
  Mulţumesc cu încântare!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Asa am crezut si eu. Cand am citit primul text scris de el, dupa primele randuri, mi-am spus ca va fi si ultimul. Evident, nu a fost asa. Si mi-am promis ca asa cum nu judec oamenii dupa o prima privire fugara, nu voi mai lasa nici un text sa ma influenteze dupa o citire superficiala, pe diagonala, ca sa zic asa☺️
  O zi frumoasa, Iulia! Si un zambet pentru tine, la pachet cu o imbratisare😊🤗

  Apreciat de 2 persoane

 3. mi-a fost teama ca nu o sa-l inteleg pe Cosmisian. chiar foarte teama. recunosc! da, frumoasa mea doamna, pe masura ce intram in lumea lui, pagina cu pagina, am ramas uimita, impresionata, ravasita. astept volumul doi cu nerabdare! multumesc mult pentru ganduri!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ai gasit cuvinele potrivite: metafore cosmisiene. In aparenta pretioase si de neinteles, dar pe masura ce citesti ti se dezvaluie si te atrag intr-o lume in care intri cu teama, dar la final iti pare rau ca trebuie sa pleci.

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise acum.